buitenland

Bayern-voorzitter Hoeness voor 3,5 jaar in de cel

Door Tomasz Blom - 13 maart 2014

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness is donderdag veroordeeld tot 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Hoeness stond in München terecht voor belastingontduiking.

De rechter in München veroordeelde de 62-jarige Hoeness tot 3,5 jaar cel. De openbaar aanklager vond dat het om een bijzonder zwaar geval van belastingontduiking ging en had daarom 5,5 jaar geëist.

Zwitserse rekening

Aanvankelijk werd er door het Openbaar Ministerie gedacht dat Hoeness een bedrag van 3,5 miljoen euro had ontdoken. Maandag gaf Hoeness uit eigen beweging al toe dat dit bedrag zo’n 15 miljoen euro hoger was.

Woensdag bleek uit de berekening van de belastingdienst dat dit bedrag rond de 27,2 miljoen euro ligt. Hoeness maakte jarenlang gebruik van een Zwitserse bankrekening waarop hij geld had staan om mee in aandelen te handelen.

Hoger beroep

De advocaten van Hoeness wilden hoogstens een voorwaardelijke straf voor de Bayern-voorzitter omdat Hoeness zichzelf uiteindelijk vrijwillig bij de belastingdienst heeft gemeld. Bovendien heeft Hoeness aangegeven dat hij alles wil terugbetalen.

Volgens Duitse media is het niet onwaarschijnlijk dat Hoeness in hoger beroep zal gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.