buitenland

‘Camera vliegveld toont laatste beelden piloten Boeing 777’

Door Tom Reijner - 17 maart 2014

Op YouTube zijn beelden opgedoken waarop vermoedelijk de twee piloten van de vermiste Boeing 777 te zien zijn. Een veiligheidscamera zou hebben vastgelegd hoe het tweetal de veiligheidscontrole op het vliegveld passeert.

Het zou gaan om de laatste beelden van de piloten voordat het toestel spoorloos verdween.

Toeval

Waar eerst nog werd uitgegaan van een crash, gaan de Maleisische autoriteiten nu steeds meer uit van een kaping van het vliegtuig. Maar dat piloot Zaharie Ahmad Shah (53) en zijn jongere collega, co-piloot Fariq Abdul Hamid (27) samen plannen hebben gemaakt voor een dergelijke bewuste actie, achten de Maleisiërs onwaarschijnlijk.

Malaysia Airlines, de luchtvaartmaatschappij van het verdwenen vliegtuig, liet zondag weten dat de piloot en co-piloot geen verzoek hadden ingediend om samen te vliegen. Ze waren bij toeval ingeroosterd. Bij huiszoeking bij de twee piloten is een vluchtsimulator in beslag genomen. Die wordt nader onderzocht.

Uitgezet

Zondag werd duidelijk dat het laatste gesprek dat vanuit het vliegtuig met de luchtverkeersleiding werd gevoerd, plaatshad nadat de communicatie-apparatuur al was uitgeschakeld.

In dat laatste contact, dat eindigde met ‘All right, good night’, leek het erop alsof alles in orde was in het toestel. Het feit dat dat de piloot of iemand anders de communicatie-apparatuur deels had uitgezet voordat die woorden werden uitgesproken, toont aan dat er voor die tijd al iets aan de hand was in het vliegtuig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.