buitenland

Chinees vliegtuig ziet mogelijke brokstukken Boeing 777

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

Een Chinees vliegtuig heeft een wit, vierkant object gespot in het zoekgebied in de zuidelijke Indische Oceaan, waar de resten van de verdwenen Boeing 777 zich mogelijk bevinden. Australische vliegtuigen en een Chinese ijsbreker zijn onderweg.

Dat meldt persbureau AP. Het is nog niet duidelijk of het om een brokstuk van het vliegtuig gaat.

Zwarte doos

Eerder hadden Chinese en Australische satellieten al foto’s gemaakt van mogelijke resten van het nu al tweeënhalve week vermiste toestel van Malaysia Airlines. De Verenigde Staten sturen een speciaal apparaat, de ‘Towed Pinger Locator 25‘, naar het gebied om een zwarte doos van vlucht MH370 te lokaliseren. Deze hydrofoon wordt aan een schip gehangen en kan tot op 6 kilometer diepte een zwarte doos vinden, die ultrasone signalen uitzendt.

Het is belangrijk dat er snel een van de twee zwarte dozen van het toestel wordt gevonden, omdat daarmee kan worden onderzocht wat er met het vliegtuig is gebeurd. De batterijen ervan gaan normaal gesproken maximaal dertig dagen mee, wat betekent dat de apparaten over twee weken stoppen met het zenden van signalen.

Cycloon

Inmiddels zoeken tien vliegtuigen in het gebied op 2.500 kilometer ten zuiden van de Australische stad Perth naar de verdwenen Boeing 777. Zondag was volgens de Australische minister van Transport een ‘vruchteloze dag’ voor de zoektocht. Hij waarschuwde dat een cycloon die op weg is naar de Australische westkust, de zoektocht verder kan bemoeilijken.

Premier Tony Abbott uitte zondag zijn hoop dat het toestel wordt gevonden. Eerder zijn waarschijnlijk een houten pallet en enkele andere nog niet geïdentificeerde objecten gesignaleerd in het zoekgebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.