buitenland

Conflict tussen Rusland en Oekraïne domineert nucleaire top

Door Servaas van der Laan - 24 maart 2014

De gesprekken die wereldleiders voeren over de situatie in Oekraïne hebben plaats ‘in de marge’ van de nucleaire top. Maar eigenlijk is het andersom: het conflict domineert de top volledig.

De organisatie van de Nuclear Security Summit heeft er alles aan gedaan om de ruim drieduizend journalisten die rond het World Forum bivakkeren warm te krijgen voor het onderwerp van de conferentie.

Er zijn workshops, masterclasses en alle topambtenaren op het gebied van nucleaire veiligheid beschikbaar voor interviews. En terecht, bewaking van nucleair materiaal is essentieel voor de internationale veiligheid.

Conflict

Maar niemand kan voorkomen dat er eigenlijk maar een onderwerp is waar iedereen over spreekt: het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet zich maandagochtend heel even zien bij de hoofdingang van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Maar met de pers spreken wilde hij niet. De geplande ontmoetingen met journalisten werden op het laatste moment geannuleerd.

Ongemakkelijk

Later op de dag bleek waarom. Lavrov had een ontmoeting met zijn ambtsgenoot van een regering die door Rusland niet wordt erkend. De Oekraïense minister van Buitenlandse zaken Andrej Desjchitsia en Lavrov keken elkaar wat ongemakkelijk in de ogen en hielden het bij een kort onderhoud.

Vlak na de ontmoeting sprak Lavrov eindelijk de pers toe. Dit deed hij in het Russisch, een verzoek om Engels te spreken, negeerde de minister.

Volgens de tolk van tv-zender Russia Today zei Lavrov dat hij het vertrouwen in de westerse bondgenoten kwijt is. Ook zei de minister dat de situatie in Oekraïne alleen maar kan worden opgelost door ‘constitutionele wijzigingen’.

Verbanning

Over de verbanning van Rusland uit de G8 zei Lavrov dat het ‘een informele club is waar je niet kan worden uitgezet’. Lavrov was nog niet uitgesproken of de leiders van de G7 plus Van Rompuy en Barroso arriveerden bij het Catshuis.

Voor liefhebbers van diplomatie en internationale politiek levert deze top een fraai schouwspel op. Over nucleaire veiligheid wordt, buiten de plenaire zaal, met geen woord gesproken.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.