buitenland

Crisis Oekraïne geen gevolgen voor nucleaire top in Den Haag

Door Servaas van der Laan - 05 maart 2014

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal geen noemenswaardige gevolgen hebben voor de organisatie van de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart in Den Haag. In de draaiboeken was al rekening gehouden met mogelijke spanningen op het wereldtoneel.

Dat zegt Marc Gerritsen, plaatsvervangend directeur van de NSS, tegenover elsevier.nl.

Flexibel

‘We moeten heel flexibel zijn en rekening houden met veranderingen op het laatste moment. Onze draaiboeken houden daar al rekening mee,’ zegt Gerritsen.

Zo wordt er naast de plenaire zaal in het World Forum waarin de 58 delegaties op 24 en 25 maart zullen spreken over de beveiliging van nucleair materiaal, een tweede zaal gereserveerd die kan worden gebruikt voor ‘parallelle sessies’ als ontwikkelingen op het wereldtoneel dat vereisen.

Spanningen

Ook wordt er bij het plaatsen van de delegaties in hotels onder meer rekening gehouden met spanningen tussen landen. ‘Wij zijn de gastheer, een soort ‘superfacilitator’, we proberen de delegaties zoveel mogelijk in hun wensen te voorzien.

Spanningen tussen landen zijn natuurlijk niet nieuw. Denk bijvoorbeeld maar aan Israël en sommige Arabische landen.’

Rusland en Oekraïne

Hoewel de toezeggingen binnen zijn, is door de machtswisseling in Kiev nog niet duidelijk wie namens Oekraïne naar de top zullen komen.

Verschillende media verwachten dat namens Rusland president Vladimir Poetin of premier Dimitri Medvedev naar de top komt, maar ook dat is op dit moment niet zeker. ‘Landen maken hun delegaties vaak pas op het laatste moment bekend. Dat is ook het geval bij Rusland en Oekraïne,’ zegt Gerritsen. ‘Dat de komst van de Amerikaanse president Barack Obama geen geheim meer is, komt omdat het Witte Huis dit zelf al heeft bekendgemaakt.’

Groepsfoto

Zaken als tafelschikking en de indeling van de groepsfoto worden om die reden pas op het allerlaatste moment gemaakt. ‘Dit luistert met oog op de protocollen heel nauw. Een staatshoofd heeft bij de groepsfoto een prominentere plek dan een minister.’

Maar op enkele ‘personele wijzigingen’ na, zal een eventuele escalatie van het conflict op de Krim geen gevolgen hebben voor de organisatie van de NSS. ‘We hebben geen draaiboek klaarliggen waarin de conferentie wordt afgeblazen. De top gaat door, wat er ook gebeurt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.