buitenland

Doden bij inrijden auto op publiek SXSW-festival Austin

Door Tom Reijner - 13 maart 2014

Bij het internet- en muziekfestival SXSW in de Texaanse stad Austin in de Verenigde Staten is een auto het publiek ingereden. Daarbij zijn zeker twee personen om het leven gekomen.

Tientallen festivalgangers raakten gewond. Vijf daarvan zijn zwaargewond en werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

Barricade

Volgens de politie reed de auto door een barricade en ramde daarop een menigte die zich had verzameld bij concertzaal The Mohawk, waar optredens zouden zijn.

Mogelijk werd de auto achtervolgd door de politie. De bestuurder is opgepakt en wordt verhoord. Op een persconferentie zei de politiechef van Austin dat de politie de dader wil vervolgen voor twee moorden. De automobilist kan de doodstraf krijgen.

Op foto’s en filmpjes op sociale media zijn mensen te zien die verspreid over de straat liggen. Volgens een ooggetuige vlogen slachtoffers de lucht in.

Megafestijn

SXSW staat voor South by Southwest. Het van oorsprong kleinschalige muziekfestival wordt sinds 1987 georganiseerd in Austin. Intussen is het evenement uitgegroeid tot een megafestijn. De afgelopen dagen waren verschillende journalisten, medewerkers en leidinggevenden van onder meer NOS, VPRO, nu.nl en NRC Handelsblad bij het grote festival.

Eén van de journalisten, NOS-medewerker Rachid Finge, meldt op Twitter dat hij intussen terug is in Nederland. Dat geldt volgens Finge ook voor de andere NOS-medewerkers, met uitzondering van Gerard van den Broek. Hij is nog in Texas aanwezig. VPRO-muziekjournalist Atze de Vries is ook nog bij het festival. Hij laat weten dat het een ‘chaos is’ in Austin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.