buitenland

Doden bij protesten tegen Egyptisch legerleider Al-Sisi

Door Tom Reijner - 28 maart 2014

Tijdens betogingen tegen veldmaarschalk en presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi, zijn vrijdag zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen. Onder de doden is een journalist.

Mayada Ashraf, die werkt bij de Egyptische krant al-Dustour, werd door kogels in haar hoofd getroffen. Ze deed verslag van de betogingen van de verboden Moslimbroederschap in de noordoostelijke wijk Ain Shams van Caïro.

Kandidaat

Op verschillende plekken in het land gingen aanhangers van de Moslimbroederschap de straat op. De protesten zijn vooral gericht tegen de 59-jarige Al-Sisi en het feit dat hij zich woensdag kandidaat stelde voor de komende presidentsverkiezingen in Egypte.

De legerleider, die enorm populair is onder grote delen van de bevolking van het Arabische land, maakt een grote kans om die verkiezingen te winnen.

Maar hij was ook de sterke man achter de afzetting van president Mohammed Morsi vorig jaar juli. De aanhangers van Morsi, veelal Moslimbroeders, zijn daar nog altijd woedend over.

Doodvonnis

Maandag werden 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij worden verdacht van terrorisme en moord. Dat zij allen zullen worden gedood, lijkt erg klein.

De meeste verdachten zijn voortvluchtig. Er kan nog beroep tegen het vonnis worden aangetekend. Bovendien kan een dergelijke zware straf alleen worden voltrokken met toestemming van de grootmoefti, de religieus leider van het land. De vraag is of hij hiermee gaat instemmen.

Het ‘massavonnis’ leidde tot veel protest. Onder meer de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak van een ‘flagrante schending van de meest fundamentele beginselen van de rechtsstaat’. Woensdag werden nog eens 919 vermeende leden van de organisatie aangeklaagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.