buitenland

Doden en gewonden bij geweld verkiezingen Turkije

Door Shari Deira - 30 maart 2014

In Turkije zijn zondag de lokale verkiezingen en die verlopen niet geweldloos. Bij gevechten tussen politieke opponenten in het zuidelijke district Kirikhan zijn twee doden gevallen en twee gewonden.

Bij een confrontatie in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa zijn zes doden gevallen. Vijf leden van rivaliserende families raakten gewond toen ze slaags met elkaar raakten.

Meer dan 52 miljoen Turkse kiesgerechtigden mogen vandaag hun stem uitbrengen. Hoewel het gaat om gemeentelijke verkiezingen, wordt deze stembusgang vooral gezien als referendum voor het beleid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Kritiek

Het beleid van Erdogan staat onder druk vanwege de grootschalige corruptieschandalen, zijn harde optreden tegen demonstranten en de strijd die uitgebroken met zijn voormalige bondgenoot, de machtige liberale islamist Fethullah Gül.

Daarnaast was er nog het besluit van de Turkse regering om Twitter en YouTube af te sluiten. Dat leidde tot veel kritiek vanuit het buitenland.

Erdogan heeft zelf aangegeven dat hij de verkiezingen ziet als een referendum voor zijn beleid. Als hij ontevreden is over de verkiezingsuitslag, is hij naar eigen zeggen bereid om op te stappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.