buitenland

Dodental aardverschuiving Verenigde Staten blijft stijgen

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

Het dodental door de aardverschuiving in Snohomish County in het noordwesten van de Verenigde Staten is opgelopen tot veertien. Meer dan honderd mensen zijn vermist.

Dat meldt nieuwszender CNN. De kans dat er nog levende slachtoffers worden gevonden onder het puin, neemt elke dag af. Zaterdag was de laatste dag dat er mensen werden gered, maandag werden er alleen lichamen gevonden, in totaal zes.

Hoewel er 176 mensen op de vermistenlijst staan, zal dat aantal vermoedelijk nog wel flink afnemen, omdat er mensen dubbel geteld kunnen zijn en omdat sommigen op de lijst weliswaar in veiligheid zijn, maar zich nog niet hebben gemeld.

Regen

Bij de aardverschuiving van zaterdag op het platteland in de staat Washington werden twee gehuchten getroffen: Oso (180 inwoners) en Darrington (1.350 inwoners). Maandag werd de zoektocht naar slachtoffers tijdelijk gestaakt vanwege vrees voor een nieuwe aardverschuiving. Nadat deskundigen zeiden dat de kans daarop klein was, werd deze hervat.

De aardverschuiving is vermoedelijk veroorzaakt door hevige regenval, waardoor het grondwater plots steeg. De aardmassa die daarop begon te glijden, verwoestte huizen en blokkeerde een rivier, die daardoor dreigde te overstromen.

Bewoners die niet direct werden getroffen moesten in eerste instantie vanwege het overstromingsgevaar worden geëvacueerd. Dinsdag lijkt het gevaar op een overstroming zo goed als geweken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.