buitenland

Dodental door ‘chaos en geweld’ in Venezuela loopt op tot 28

Door Anna Vossers - 13 maart 2014

Het aantal doden bij aanhoudende protesten in Venezuela is opgelopen tot 28. Het land is in ‘geweld en chaos’ verzand.

Dat heeft de hoogste openbaar aanklager uit het land, Luisa Ortega Diaz, donderdag gezegd op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, meldt persbureau Reuters.

Onderzoek naar doden

Onder de doden zijn ten minste drie medewerkers van de mobiele eenheid en één openbaar aanklager, zegt Ortega Diaz. Afgelopen weekend overleed voor het eerst een buitenlander, een Chileen. Ook zijn honderden mensen gewond geraakt.

Bijna 1.300 mensen die werden gearresteerd vanwege de protesten zijn volgens haar vrijgelaten, 104 personen zitten nog vast. Ortega Diaz belooft dat eventuele moorden worden onderzocht.

Vanuit de Andes

Ruim een maand geleden barstten in de stad San Cristobal in de provincie Táchira in het Andesgebergte protesten tegen de slechte economische situatie in het Zuid-Amerikaanse land los.

Sinds 12 februari gaan ook in de hoofdstad Caracas dagelijks voor- en tegenstanders van de regering de straat op. Venezolanen zijn onder meer boos over de hoge inflatie, werkloosheid, de criminaliteit in het land en het gebrek aan vrije pers.

Uithaal van Verenigde Staten

De Verenigde Staten geven donderdag de regering van communist Nicolas Maduro, de opvolger van wijlen Hugo Chávez, de schuld van de grimmige sfeer van de protesten. Er is sprake van ‘excessief gebruik van geweld tegen demonstranten en journalisten’ en er is een gebrek aan persvrijheid, zei de Amerikaanse afgevaardigde op het congres.

Maduro zelf heeft bij CNN gezegd nog altijd ‘als een baby’ te slapen. Hij zegt dat zijn land er een stuk beter voorstaat dan in de jaren negentig, dat de inflatie van 25 procent naar 10 procent is gedaald en het aandeel extreem armen van 35 procent naar 6 procent is afgenomen. Hij doet naar eigen zeggen alles om de communistische erfenis van Chávez veilig te stellen.

Maduro zegt dat de Verenigde Staten proberen zijn regering tegen te werken. Eerder stuurde hij al drie Amerikaanse diplomaten weg, waarna drie Venezolaanse diplomaten de Verenigde Staten werden uitgezet.

Onder meer Rusland, China en Cuba hebben zich juist achter Maduro geschaard. De Zuid-Amerikaanse landen van samenwerkingsverband Unasur heeft woensdag opgeroepen tot dialoog en vrede.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.