buitenland

Duits persbureau: Wilders heeft veel weg van Goebbels

Door Tom Reijner - 20 maart 2014

Het Duitse persbureau DPA heeft de toespraak en het optreden van PVV-leider Geert Wilders woensdagavond in Den Haag vergeleken met de retoriek van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels.

‘De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot “totale oorlog” opriep,’ schrijft DPA.

Goebbels stelde zijn publiek tijdens de beruchte toespraak in Berlijn telkens vragen die bevestigend dienden te worden beantwoord. Een van die vragen was: ‘Willen jullie de totale oorlog?’ (Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg?).

Walgelijk

De PVV-leider heeft intussen al gereageerd op de vergelijking van de Duitsers. ‘Walgelijk,’ vindt hij. Hij benadrukt dat hij ‘minder Marokkanen’ wil bereiken door de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko te beperken, via vrijwillige remigratie en door criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten.

‘Daar is niks mis mee, integendeel. Men hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden.’

Aangifte

Wilders vroeg zijn aanhangers vannacht of zij meer of minder Marokkanen in Den Haag en Nederland wilden. De zaal scandeerde daarop ‘minder, minder, minder’, wat voor Wilders een reden was om te concluderen: ‘Dan gaan we dat regelen.’ De PVV behaalde in Den Haag, net als bij de lokale verkiezingen vier jaar geleden, wederom een goed resultaat. De partij werd nipt verslagen door de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, D66.

Buitenlandse media als The Washington Post, Reuters, Fox News, Al-Jazeera schreven over de toespraak van Wilders. Ook wordt er door verschillende mensen aangifte gedaan tegen Wilders.

Voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), het Landelijk Beraad Marokkanen, Sparta-keeper Khalid Sinouh en PvdA-raadslid Youssef el Messaoudi uit Amersfoort zijn enkele van de mensen die dat van plan zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.