buitenland

Duitse minister Schäuble vergelijkt optreden Poetin met Hitler

Door Shari Deira - 31 maart 2014

De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) is het zoals velen niet eens met de handelwijze van de Russische president Vladimir Poetin wat betreft de Krim. Hij veroordeelt het Russische optreden en vergelijkt daarbij Poetin met Adolf Hitler.

Schäuble vergelijkt de handelwijze van Rusland met de annexatie door nazi-Duitsland van het Sudetenland in 1938.

Rekeningen

‘Dit kennen wij allemaal uit de geschiedenis,’ zei Schäuble maandag ten overstaan van scholieren in Berlijn. ‘Met dergelijke methoden heeft Hitler het Sudetenland overgenomen, en nog veel meer.’

Schäuble wil niet dat Oekraïne zijn rekeningen niet kan betalen en dat de openbare orde ineenstort. Dan zouden de gewapende krachten in Kiev de macht kunnen overnemen, waarschuwt de minister.

Dat zou kunnen leiden tot een Russische opmars onder het mom van het beschermen van de Russische minderheid in het buurland.

Bezetting

In oktober 1938 marcheerden troepen van Hitler het Sudetenland binnen onder het voorwendsel van bescherming van drie miljoen Duitsers. Dat was de opmaat van de bezetting van heel Tsjecho-Slowakije.

De Russische premier Dmitri Medvedev zei vandaag dat Rusland een speciale economische zone wil maken van het recent geannexeerde schiereiland. Hij zei dat tijdens zijn eerste bezoek sinds de annexatie van de Krim. Hij werd vergezeld door diverse ministers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.