buitenland

Eerste vrouwelijke burgemeester Parijs na raadsverkiezingen

Door Tomasz Blom - 31 maart 2014

De socialist Anne Hidalgo wordt de nieuwe burgemeester van de Franse hoofdstad. De winst van Hidalgo is een opsteker voor de Franse socialisten die zondag forse verliezen leden in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

De partijgenote van de regerende Franse president François Hollande nam het op tegen Nathalie Kosciusko-Morizet en haalde 54,5 procent van de stemmen binnen. Daarmee is ze verkozen tot de eerste vrouwelijk burgemeester van Parijs.

Slechts 14 procent van de Franse gemeenten heeft op dit moment een vrouwelijke burgemeester.

Luchtvervuiling

De 54-jarige Hidalgo heeft de aanpak van de luchtvervuiling in Parijs tot een van haar speerpunten gemaakt. Ze denkt de kwaliteit van de lucht onder meer te kunnen verbeteren door fietsgebruik te bevorderen.

Daarnaast wil Hidalgo tegengaan dat arme Parijzenaars door de stijgende huizenprijzen gedwongen worden naar de voorsteden te verhuizen.

De Parisienne diende al dertien jaar als locoburgemeester onder haar voorganger en partijgenoot Bertrand Delanoë. Hidalgo is in Spanje geboren en heeft zowel de Spaanse als Franse nationaliteit.

Opsteker

De winst van Hidalgo mag worden gezien als een van de weinige opstekers voor de Parti Socialiste van president Hollande. De partij leed zondag tijdens de tweede ronde van de raadsverkiezingen een dramatische nederlaag.

De Franse president is momenteel impopulair bij zijn achterban door diverse schandalen en loze beloftes over economische verandering. Afgelopen week steeg de Franse werkeloosheid bijvoorbeeld nog naar een nieuw record.

Daarnaast vinden de Fransen Hollande geen charismatische leider.

Mislukking

De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei zondag dat het verlies een mislukking betekent voor de regering. Hij beloofde dat de regering zal luisteren naar de ‘duidelijke boodschap’ van de kiezer.

Hollande heeft via een senator aangekondigd maandag het Franse volk via de televisie toe te spreken. De verwachting is dat de president diverse ministers zal vervangen, waaronder mogelijk ook premier Ayrault.

Volgens cijfers  van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de socialisten en hun bondgenoten landelijk 40,6 procent van de stemmen gekregen. Dit resulteert in een verlies van de meerderheid in meer dan 100 steden met meer dan 10.000 inwoners. De socialisten verloren onder meer in Toulouse, Saint-Étienne, Reims en Roubaix.

Front National

De centrumrechtse Union pour un Mouvement Populaire (UMP) en het rechtspopulistische Front National (FN) zijn de grote winnaars van de verkiezingen. De UMP eindigde landelijk op 45,9 procent en FN, dat in een beperkt aantal gemeenten meedeed, wist 6,8 procent van de kiezers aan zich te binden.

Het FN van Marine Le Pen, bekend om haar sceptische houding tegenover Europa en anti-immigratiestandpunten, boekt vooral winst in zuidelijke steden en is nu in tien plaatsen de grootste. Dit is een record voor de partij.

Volgens analisten is de politieke aardverschuiving naar rechts ingegeven door de grote onvrede die er heerst over de andere politieke partijen. Het FN, dat in durft te gaan tegen het huidige politieke etablissement, kan daarom rekenen op een alsmaar groeiende populariteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.