buitenland

Egypte klaagt weer honderden Moslimbroeders aan

Door Tom Reijner - 26 maart 2014

De Egyptische autoriteiten zijn nog niet klaar met de Moslimbroederschap. Nadat een rechtbank maandag 528 Moslimbroeders ter dood veroordeelde, klaagden de machthebbers woensdag nog eens 919 vermeende leden van de islamistische organisatie aan.

Net als enkele duizenden anderen worden ze verdacht van terrorisme en moord, melden Egyptische staatsmedia vandaag.

Populariteit

De nieuwste aanklacht komt op de dag dat de Egyptische veldmaarschalk Abdel Fattah Al-Sisi opstapte als minister van Defensie. Vermoedelijk deed de 59-jarige militair dat om de weg vrij te maken voor een mogelijk kandidaatschap bij de presidentsverkiezingen, die naar verwachting in de zomer plaatshebben.

De kans dat hij wordt verkozen tot de opvolger van de huidige interim-president Adly Mansour is levensgroot. Al-Sisi geniet onder veel Egyptenaren enorme populariteit wegens het optreden tijdens en na de afzetting van president Mohammed Morsi, die banden had met de Moslimbroeders.

Doodstraf

Eerder deze week veroordeelde een rechtbank in Minya in één keer 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood. Zij hebben zich bij protesten in augustus tegen het afzetten van president Mohammed Morsi schuldig gemaakt aan geweld, vindt de rechter.

De kans dat de doodstraf daadwerkelijk wordt uitgevoerd, lijkt klein. De meeste verdachten zijn voortvluchtig. Er kan nog beroep tegen het vonnis worden aangetekend. Bovendien kan een dergelijke zware straf alleen worden voltrokken met toestemming van de grootmoefti, de religieus leider van het land. De vraag is of hij hiermee gaat instemmen.

Het ‘massavonnis’ leidde tot veel protest. Onder meer de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak van een ‘flagrante schending van de meest fundamentele beginselen van de rechtsstaat’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.