buitenland

Egyptische rechtbank: doodstraf voor 528 Moslimbroeders

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

Een rechtbank in Egypte heeft 528 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij hebben zich bij protesten in augustus tegen het afzetten van president Mohammed Morsi schuldig gemaakt aan geweld, vindt de rechter.

Dat meldt de BBC. De uitspraak werd gedaan in Caïro in een grote zaak tegen 1.200 Moslimbroeders. Advocaten van de Moslimbroeders klagen dat zij geen kans hebben gehad om hun cliënten te verdedigen. Er hebben maar twee zittingen plaatsgehad.

De meeste van de veroordeelden werden opgepakt op 14 augustus vorig jaar, toen ordetroepen twee protestkampen van Morsi-aanhangers opbraken. Onder de veroordeelden is Mohamed Badie, de hoogste leider van de Moslimbroederschap. De Moslimbroeders hebben volgens de rechter onder meer een politiebureau aangevallen, een politieman gedood en twee anderen geprobeerd te doden, en ander geweld gebruikt, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

Protesten

De veroordeelde Moslimbroeders waren volgens de rechter aanwezig bij uit de hand gelopen protesten. Bij botsingen tussen oproerpolitie en aanhangers van Morsi kwamen honderden mensen om het leven.

Sindsdien pakken de Egyptische autoriteiten leden van de Moslimbroederschap hard aan. De organisatie is inmiddels verboden en duizenden leden zijn gevangen genomen.

Deze islamitische beweging was onder het bewind van oud-president Hosni Mubarak eveneens verboden, maar na diens vertrek werd de Vrijheid- en Gerechtigdheid-partij van de Moslimbroederschap een officiële politieke partij. Mohammed Morsi, die op 3 juli uit zijn ambt is gezet door het leger, was namens de groepering president van Egypte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.