buitenland

Eindelijk duidelijkheid over lot Boeing 777

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

De familieleden en vrienden van de 239 inzittenden van de verdwenen Boeing 777 hebben eindelijk zekerheid over het verdrietige lot van de passagiers en bemanning van het vliegtuig. Een nieuwe analyse van satellietgegevens heeft uitgewezen dat het vliegtuig naar het zuidelijke deel van de Indische Oceaan vloog, waar het moet zijn neergestort.

Dat heeft premier Najib Razak van Maleisië maandag bekendgemaakt. Geen van de inzittenden kan de crash hebben overleefd. De resten van het vliegtuig moeten ten zuidwesten van Australië worden gezocht, waar de afgelopen dagen al meerdere malen mogelijke brokstukken zijn gesignaleerd.

Lang doorgevlogen

Het vliegtuig heeft nog zeven of acht uur gevlogen nadat het tweeënhalve week geleden van de radar verdween. Een deskundige zegt bij CNN dat het vliegtuig waarschijnlijk eerst extreem hoog is gaan vliegen, en vervolgens terugkeerde naar een hoogte van ongeveer tien kilometer.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft de nabestaanden geïnformeerd over de crash. Waarschijnlijk krijgen zij een vliegticket naar Australië.

Drijvende voorwerpen

Eerder vandaag spotten twee Chinese vliegtuigen, die sinds vandaag meewerken aan de zoektocht onder leiding van Australië in het zuidelijke deel van de Indische oceaan, drijvende voorwerpen. In totaal zoeken tien vliegtuigen er naar brokstukken.

Volgens Abbott zijn vanuit een militair vliegtuig twee objecten waargenomen: het eerste is een groen of grijs rond voorwerp, het tweede een oranje rechthoekig voorwerp. De opvarenden van marineschip HMAS Success zoeken in het gebied in de zuidelijke Indische Oceaan, op 2.500 kilometer ten zuiden van de stad Perth, naar de gesignaleerde objecten.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines verdween in de nacht van 7 op 8 maart zonder noodsignaal van de radar, toen het op weg was van Maleisië naar China.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.