buitenland

Erdogan probeert Twitter in Turkije uit de lucht te halen

Door Tomasz Blom - 21 maart 2014

De Turkse telecomwaakhond BTK bevestigde vrijdag de Turkse blokkade van Twitter. Desondanks is de blokkade makkelijk te omzeilen.

Premier Recep Tayyip Erdogan blokkeerde het sociale medium, dat in Turkije zo’n tien miljoen gebruikers heeft, via de rechter.

Turkse gebruikers die op de Twitter-site kijken, krijgen een melding te zien waarin wordt verwezen naar de rechterlijke uitspraak.

Omzeilen

De Turkse krant Hürriyet Daily meldt nu dat de blokkade makkelijk is te omzeilen. Het aantal Turkse tweets is na de blokkade niet minder geworden.

Volgens een Nederlandse twitteraar in Turkije hoef je enkel iets aan de eigenschappen van je internetverbinding te veranderen. Je krijgt zo toegang tot een buitenlandse server waarna je ‘gewoon kan twitteren’.

Uitroeien

De Turkse premier gaat al langere tijd de strijd aan met de sociale media in zijn land. Eerder deze maand dreigde hij YouTube en Facebook te sluiten, en enkele uren voor de Twitterblokkade zei hij Twitter te willen ‘uitroeien’ en dat het hem niks uitmaakt wat de rest van de wereld ervan zou denken.

Zijn vechtlust lijkt veroorzaakt door omstreden berichten die de laatste tijd op de sociale media verschijnen. Op YouTube is bijvoorbeeld een geluidsopname te horen waarop Erdogan tegen zijn zoon zou zeggen dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen.

Erdogan noemde het bericht vals en zei slachtoffer te zijn van een complot.

Laf

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemt in een reactie de Erdogans poging Twitter te blokkeren ‘ongegrond, zinloos en laf’.

Haar Tsjechische collega-commissaris Štefan Füle valt haar bij en zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn. CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Esther de Lange zegt dat de blokkade ‘in strijd is met fundamentele Europese waarden en opgeheven moet worden’.

Het is onduidelijk hoelang de blokkade gaat duren. De grootste Turkse oppositiepartij heeft inmiddels aangekondigd dat ze de blokkade via de rechtbank gaan aanvechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.