buitenland

EU-leiders vragen voorbereiding zwaardere sancties Rusland

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

De Europese Unie (EU) heeft de sancties jegens Rusland en de Krim uitgebreid. Nog eens twaalf personen uit Rusland en de Krim kunnen geen visum meer krijgen voor EU-lidstaten en hun eventuele Europese banktegoeden worden bevroren. Zwaardere sancties zijn in voorbereiding.

Dat werd vannacht bekendgemaakt na een EU-top in Brussel. In staan nu 33 personen op de zwarte lijst.

Belangrijke personen

EU-president Herman Van Rompuy sprak over ‘hooggeplaatste personen’, maar het is de vraag of er mensen uit de directe kring rondom president Vladimir Poetin van Rusland bij zitten. Premier Mark Rutte (VVD) heeft gezegd dat het gaat om personen die een ‘sleutelrol‘ hebben gespeeld bij de Russische annexatie van de Krim.

Een andere sanctie is dat de eerstvolgende EU-Ruslandtop in de Russische stad Sotsji is afgezegd. Ook al het reguliere overleg tussen Rusland en EU-lidstaten is gestaakt. De EU wil met de sancties duidelijk maken dat Rusland niet zomaar de Krim kan innemen.

Economische sancties

De EU-leiders hebben de Europese Commissie gevraagd al verdere, zwaardere economische sancties voor te bereiden, voor als Rusland nog verder over de schreef gaat in Oekraïne. Volgens Van Rompuy kunnen in ‘alle economische sectoren’ sancties worden opgelegd. Eerder werd er in Brussel gespeculeerd over onder andere een wapenembargo.

Een Nederlandse handelsmissie naar Rusland over twee maanden gaat vooralsnog wel door. Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken zei eerder dat de EU nog niet tot economische sancties heeft besloten, en dat het daarom nog te vroeg is om een beslissing te nemen over de handelsreis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.