buitenland

EU wil noodlijdend Oekraïne steunen met ruim 11 miljard euro

Door Tom Reijner - 05 maart 2014

De Europese Unie is van plan het bijna failliete Oekraïne ruim 11 miljard euro aan financiële hulp te geven voor de komende jaren. Brussel werkte bij het opstellen van het steunpakket samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De hulp is bedoeld om de economische en financiële situatie van het Oost-Europese land ‘te stabiliseren’, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

In het pakket zit voor 1,6 miljard euro aan leningen, 1,4 miljard aan subsidies en 8 miljard van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, die de voormalige communistische landen in Oost- en Midden-Europa ondersteunt.

Het pakket moet nog worden goedgekeurd door de achtentwintig Europese regeringsleiders. Zij komen donderdag bijeen om over de situatie in Oekraïne te spreken.

Barroso wil niet zeggen wanneer Oekraïne over het geld zou kunnen beschikken en aan welke voorwaarden het land moet voldoen.

Begroting

De regering in Kiev zou alleen al voor dit jaar ruim 10 miljard nodig hebben om de vrijwel lege schatkist te vullen. Het geld is afkomstig uit de EU-begroting en van Europese financiële instellingen zoals de Europese Investeringsbank.

In het pakket is ook de ruim 600 miljoen euro inbegrepen, die de EU vorig jaar al aanbood. Naast de EU en het IMF zal ook de Wereldbank bijdragen aan de financiële hulp.

Acuut

Dinsdag gaven de Amerikanen al aan steun aan Oekraïne. Het bedrag, dat met 1 miljard euro aanzienlijk lager is dan het Europese pakket, moet de acute betalingsproblemen van het land voorlopig oplossen.

De aankondiging kwam op het moment waarop de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voet op Oekraïense bodem zette. De minister is in Kiev om de nieuwe machthebbers een hart onder de riem te steken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.