buitenland

Franse premier Ayrault stapt op met hele ministersploeg

Door Shari Deira - 31 maart 2014

De Franse premier Jean-Marc Ayrault stapt op samen met zijn gehele ministersploeg. De huidige minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls is door president François Hollande gevraagd om de nieuwe premier te worden.

De Franse krant Le Monde meldt dat maandag op zijn website. Reden voor de verandering is het verlies van de Parti Socialiste van Hollande bij de verkiezingen.

Verkiezingsuitslag

Hollande maakt het nieuws maandag om 20.00 uur bekend tijdens een televisietoespraak tot de ‘grande nation’.

Ayrault heeft maandag bijna 2 uur gesproken met Hollande. De 51-jarige Valls, zoon van een Spaanse vader en een Zwitserse moeder, behoort tot de rechtse vleugel binnen de socialistische partij en Hollande zou zo willen tegemoetkomen aan de verkiezingsuitslag.

Vertrouwen

De socialisten kregen ruim 40 procent van de stemmen bij de verkiezingen voor burgemeesters en gemeenteraden. De verkiezingen werden beschouwd als graadmeter voor het vertrouwen in het beleid van Hollande en de regering.

Uit een opiniepeiling van de krant Le Parisien bleek al dat Valls de populairste opvolger is van Ayrault. Van de ondervraagden spreekt 31 procent zich uit voor de minister van Binnenlandse Zaken.

Manuel Valls behoort tot de rechtse vleugel van de socialistische partij (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.