buitenland

Gevonden objecten zijn niet van verdwenen Boeing 777

Door Shari Deira - 30 maart 2014

De voorwerpen die uit het water zijn gevist in het zoekgebied van de verdwenen Boeing 777 zijn niet van het toestel van Malaysia Airlines. Het zijn stukken afval.

Australische autoriteiten hebben dat zondag bekendgemaakt. De voorwerpen werden uit het water gehaald door een Chinees en een Australisch schip.

Vermoed werd dat de brokstukken de eerste voorwerpen zouden zijn van het verdwenen vliegtuig. De voorwerpen lagen in de Indische Oceaan, waar al wekenlang wordt gezocht naar de verdwenen vlucht MH370.

Apparatuur

Bij de zoektocht naar het vliegtuig wordt zondag voor het eerst gebruikgemaakt van een apparaat dat signalen van zwarte dozen kan oppikken. Een marineschip met deze geavanceerde apparatuur is vertrokken vanuit Australië naar het zoekgebied, 1.850 kilometer ten westen van de stad Perth.

Het is nog maar de vraag of de zoektocht met dit schip wat gaat opleveren. De apparatuur heeft een bereik van slechts 1 kilometer en het schip moet langzaam varen om de kwaliteiten goed te benutten.

Het is belangrijk dat de zwarte dozen snel worden gevonden, want deze zenden naar verwachting nog maar een week signalen uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.