buitenland

Gewapende troepen bestormen legerpost op de Krim

Door Shari Deira - 07 maart 2014

Gewapende mannen hebben vrijdag een Oekraïense legerpost op de Krim overgenomen. De aanvallers zijn vermoedelijk etnische Russen. Na de overname zijn onderhandelingen begonnen.

Bij de bestormingen zijn geen schoten gelost, meldt een journalist van persbureau Reuters. Een truck zou het gesloten hek van de legerbasis hebben geforceerd, waarna de basis werd bestormd door gewapende mannen. Het gaat om een legerpost die op 5 kilometer ligt van de stad Sebastopol.

Zo’n zeventig Oekraïense militairen waren aanwezig op de basis. De gewapende mannen die de basis hebben bestormd, eisen dat de militairen zich overgeven. Een Oekraïense functionaris is aan het bemiddelen tussen de partijen.

Bezetters

De nieuwe pro-Russische regering op de Krim verklaarde donderdag dat Oekraïense militairen als ‘bezetters’ worden beschouwd.

Vicepremier Roestam Temigarliev zei donderdag dat de Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: ‘Hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.