buitenland

Grote overwinning Erdogan bij lokale verkiezingen Turkije

Door Tom Reijner - 31 maart 2014

De lokale verkiezingen in Turkije op zondag zijn een groot succes gebleken voor de regerende AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan. De regeringspartij, die al sinds 2003 aan de macht is, behaalde landelijk gezien ongeveer 45 procent van de stemmen.

De belangrijkste – seculiere – oppositiepartij CHP bleef steken op zo’n 28 procent.

In de hoofdstad Ankara liggen beide partijen zo dicht bij elkaar dat nog altijd niet duidelijk is welke partij uiteindelijk wint. Zowel AK als CHP heeft de overwinning al opgeëist.

De miljoenenstad Istanbul blijft in handen van de AK-partij. In Izmir, de derde stad van Turkije, bleef de kandidaat van CHP die van de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) ruim voor.

Balkon

Erdogan vierde het succes in de Turkse hoofdstad en regeringscentrum Ankara. Vanaf het balkon van het hoofdkantoor van zijn partij sprak hij duizenden enthousiaste aanhangers toe. ‘De democratie en de vrije wil hebben gewonnen,’ riep hij.

Terloops beschuldigde hij ook zijn electorale concurrenten van een ‘lastercampagne’.

Erdogan stond de laatste weken onder de grote druk nadat verschillende geluidsopnames die hem in verband brachten met corruptie en machtsmisbruik. Hij kwam al snel met een tegenreactie, die bestond uit het blokkeren van Twitter en YouTube.

Volgens de premier, die telkens benadrukt dat de meeste opnames zijn gemanipuleerd, zijn de resultaten van de verkiezingen een nederlaag voor de ‘leugenachtige politici’.

Zij die hem in diskrediet hebben gebracht, ‘zullen boeten’. De lokale verkiezingen zag Erdogan als een referendum over zijn functioneren: als hij had verloren, zou hij zijn afgetreden, zo liet hij eerder doorschemeren.

Messen

De juichende aanhangers van de premier, die door zijn tegenstanders vaak wordt beschuldigd van autocratische trekken, zouden bijna doen vergeten dat de verkiezingen ook gewelddadig verliepen.

In twee verschillende plaatsen kwamen bij schietpartijen acht Turken om het leven. In Ankara raakten tien personen gewond toen onbekenden hen met ijzeren staven en messen aanvielen.

Na het sluiten van de stembureaus waren er opnieuw oplopende spanningen tussen beide kampen. Politici en aanhangers van de AK-partij en CHP verweten elkaar manipulatie van de stembusgang.

Overwinning

De verkiezingsoverwinning van Erdogan viel nog groter uit dan bij de vorige lokale stembusgang in 2009. Toen kreeg hij 39 procent van de kiezers achter zich.

Het mandaat van de kiezer bij de parlementsverkiezingen in 2011 was nog groter. Toen kreeg de premier en zijn partij bijna 50 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.