buitenland

Het is officieel: legerleider Al-Sisi kandidaat-president Egypte

Door Tom Reijner - 26 maart 2014

Abdel Fattah al-Sisi heeft zich, zoals verwacht, woensdag officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap van Egypte. De veldmaarschalk kondigde aan zijn functie als legerleider en minister van Defensie neer te leggen.

Al-Sisi meldde zijn kandidaatschap in een televisietoespraak.

Terroristen

In de vooraf opgenomen toespraak zei de 59-jarige populaire veldmaarschalk dat Egypte wordt bedreigd door terroristen en dat hij het land ‘vrij van angst wil maken’.

Hij zei verder dat hij ‘geen wonderen kan verrichten’. Hij roept Egyptenaren dan ook op om hard te werken om hun land te verbeteren.

Populair

De presidentsverkiezingen zijn naar verwachting in de zomer. De kans dat hij wordt verkozen tot de opvolger van de huidige interim-president Adly Mansour is levensgroot.

Al-Sisi geniet onder veel Egyptenaren enorme populariteit wegens het optreden tijdens en na de afzetting van president Mohammed Morsi, die banden had met de Moslimbroeders.

Tot dusver heeft pas een andere kandidaat zich gemeld: de linkse politicus Hamdeen Sabahi, die in 2012 derde werd bij de presidentsverkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.