buitenland

IMF leent Oekraïne ruim 10 miljard euro

Door Nathalie Felix - 27 maart 2014

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over een steunpakket van 10 tot 13 miljard euro. In ruil daarvoor moet Oekraïne hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

De lening is bedoeld om de economie van het land, dat financieel aan de grond zit, te redden, maakte het IMF donderdag bekend.

Sinds begin deze maand voerden het IMF en de nieuwe regering in Kiev overleg over de hoogte en voorwaarden voor de miljardensteun.

Voorwaarden

In ruil voor de miljardensteun moet Oekraïne onder meer het begrotingstekort terugdringen en de wisselkoers van de Oekraïense munt versoepelen. Ook moet de gasprijs op marktniveau komen. Die werd tot nu toe met subsidies kunstmatig laag gehouden.

Het akkoord maakt de weg vrij voor de eerder beloofde 11 miljard euro van de Europese Unie en 700 miljoen euro van de Verenigde Staten.

Het steunprogramma heeft een duur van twee jaar. Het IMF wil nog niet zeggen hoe hoog de eerste tranche van de steun aan Oekraïne zal zijn.

Chaos

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verkeert het land in een financiële chaos. Als de maatregelen uit het IMF-akkoord niet worden doorgevoerd, kan Oekraïne zijn schulden niet aflossen en kan de economie dit jaar met 10 procent krimpen, aldus Jatsenjoek.

De regering in Kiev vreest dat de prijs van Russisch gas dit jaar fors stijgt als gevolg van de problematische relatie met Rusland. Dat zou de economie van het bijna failliete Oekraïne nog slechter maken.

Derde steunpakket

Het is niet de eerste keer dat Oekraïne een noodpakket van het IMF ontvangt. In 2008 en 2010 stuurde het IMF ook al een noodlening naar het land.

Eind vorig jaar waren de twee partijen in onderhandeling voor een derde steunprogramma, maar die onderhandelingen liepen stuk onder de inmiddels vertrokken president Viktor Janoekovitsj. Janoekovitsj koos toen voor een akkoord met Rusland, wat de aanleiding was voor de grootschalige protesten tegen de regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.