buitenland

Informatie verwijderd van vliegsimulator in huis piloot

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

Van de vliegsimulator die werd gevonden in het huis van de gezagvoerder van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, is recent informatie verwijderd. Forensische experts doen er alles aan de informatie terug te halen.

Dat zegt de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein woensdag op een persconferentie over het vermiste vliegtuig.

Voorlopig onschuldig

Hussein benadrukte dat de eerste piloot Zaharie Ahmad Shah onschuldig is, tot het tegendeel is bewezen. Eerder werd in het huis van deze gezagvoerder een simulator gevonden en weggehaald voor het onderzoek naar de verdwijning.

Dat hij een vliegsimulator bezat, is volgens experts op zich niet bijzonder. Ook dat er informatie is verwijderd, is op zich niet verdacht. Maar als hij het toestel wel bewust heeft laten verdwijnen, zou het kunnen dat hij deze vlucht eerst heeft geoefend en deze gegevens heeft weggehaald.

Indische Oceaan

De zoektocht zou inmiddels gericht zijn op het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. Er is geen enkele aanwijzing dat het vliegtuig het Aziatische vasteland heeft bereikt en in het noordelijke deel van de oceaan is evenmin een spoor van het toestel gevonden, dat al sinds 8 maart zoek is.

Alle passagiers, op drie inzittenden afkomstig uit Rusland en Oekraïne na, en beide piloten, zijn inmiddels uitgebreid nagetrokken. Er is nog steeds geen enkele aanwijzing gevonden dat iemand een aanslag of kaping voorbereidde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.