buitenland

Internationaal Strafhof veroordeelt oorlogsmisdadiger Katanga

Door Anna Vossers - 07 maart 2014

Het Internationaal Strafhof in Den Haag acht de Congolees Germain Katanga (35) schuldig aan oorlogsmisdaden. Katanga zat volgens de rechters achter een massamoord op tweehonderd dorpelingen in het noordoosten van Congo in februari 2003. Zijn straf wordt later bepaald.

Het is pas de tweede keer dat het Internationaal Strafhof tot een veroordeling komt. Zijn enige voorganger is landgenoot Thomas Lubanga, die veertien jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd.

Vrijspraak van seksuele misdrijven

De rechters spreken hem Katanga vrij van verkrachting, seksuele slavernij en van het inzetten van kindsoldaten. Katanga zelf heeft bij alle aanklachten zijn onschuld volgehouden.

Hoewel het Strafhof na een procedure van zes jaar oordeelt dat Katanga een significante bijdrage heeft geleverd aan de aanval op het dorpje Bogoro, waarbij rebellen op dorpelingen schoten die probeerden te vluchten, is het vonnis omstreden. Eén van de rechters, de Belgische Christine van den Wijngaerdt, vindt dat de aanklacht gedurende de rechtszaak is veranderd en dat de oorlogsmisdadiger op die manier geen eerlijk proces heeft gehad.

Katanga werd in 2007 uitgeleverd aan het Strafhof. Hij verblijft in een Scheveningse cel van de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.