buitenland

Interpol: gestolen paspoorten niet gecontroleerd bij vertrek

Door Servaas van der Laan - 09 maart 2014

De gestolen paspoorten die door twee onbekenden zijn gebruikt om aan boord te komen van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, stonden in een database van gestolen paspoorten. Maar de autoriteiten op het vliegveld van Kuala Lumpur hebben de paspoorten niet gecontroleerd.

Dat heeft de Europese opsporingsdienst Interpol zondag bekendgemaakt.

Zeer zorgelijk

‘Dit is een situatie waarvan we hoopten dat we die nooit mee zouden maken,’ laat een woordvoerder van Interpol zondag weten. De opsporingsdienst noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat paspoorten kennelijk niet altijd worden gecontroleerd op luchthavens.

‘Jarenlang heeft Interpol gevraagd om afdoende veiligheidsmaatregelen bij grenzen en gates. Nu hebben we een zaak waarover de wereld gist of de mensen met de gestolen paspoorten terroristen waren,’ laat Interpol weten. Volgens de opsporingsdienst zijn de twee paspoorten überhaupt nog nooit gecontroleerd sinds vermissing in Thailand.

Gestolen paspoorten

Interpol bevestigde dat er inderdaad twee gestolen paspoorten zijn gebruikt om aan boord van vlucht MH370 van Malaysia Airlines te komen. De paspoorten werden van een Italiaan en een Oostenrijker in Thailand gestolen in 2012 en 2013.

Interpol vindt het nog ‘veel te vroeg’ om ervan uit te gaan dat de personen die met een gestolen paspoort reisden iets met de verdwijning van het toestel te maken hebben.

Onverwachte draai

Zondag werd duidelijk dat de personen beiden een ticket hadden om na aankomst in Beijing door te reizen naar Amsterdam. Daarna zou de één doorgaan naar Kopenhagen en de ander naar Frankfurt.

Wat er met het toestel is gebeurd, is nog altijd niet bekend. Volgens de Maleisische luchtmacht maakte het toestel een onverwachte draai voordat het van de radar verdween. Maar andere gegevens laten zien de het toestel tot het laatste moment zijn eigen koers heeft gevlogen. Omdat het helder weer was en er geen enkel noodsignaal door de gezagvoerder is uitgezonden, wordt er niet uitgegaan van ‘normale’ omstandigheden die een eventuele crash zouden kunnen veroorzaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.