buitenland

Israël bombardeert militaire doelen in Syrië

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

De Israëlische luchtmacht heeft voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië militaire doelen in dat land gebombardeerd. De aanval was een vergelding voor een aanslag op Israëlische militairen.

Dinsdag raakten vier Israëlische soldaten gewond toen een bermbom ontplofte aan de Israëlische kant van de Golanhoogvlakte, vlakbij de Syrische grens. Israël houdt het Syrische leger verantwoordelijk voor het plaatsen van de bom, hoewel niet direct duidelijk was of Syrische militairen de bom hebben geplaatst.

Legerbasis

Israëlische gevechtsvliegtuigen bombardeerden als wraak onder meer een Syrische legerbasis, een trainingskamp en artilleriestellingen, meldde het leger. Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft gewaarschuwd voor ‘jihadisten en Hezbollah-eenheden’ in het grensgebied.

Een voormalige functionaris van de Israëlische inlichtingendienst, Amnon Sofrin, zegt tegen The Wall Street Journal dat het niet waarschijnlijk is dat het snel rustig wordt op de Golan. ‘Dit zal de komende jaren de belangrijkste zorg voor Israël blijven.’

De Golanhoogvlakte werd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 grotendeels door Israëlische troepen bezet en later geannexeerd. In de Jom Kipoeroorlog in 1973 vocht Israël met onder meer Syrië om het gebied. Syrië wil de Golanhoogten terug, maar serieuze onderhandelingen daarover zijn nooit van de grond gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.