buitenland

Janoekovitsj: referendum voor alle regio’s Oekraïne

Door Nathalie Felix - 28 maart 2014

Alle regio’s in Oekraïne moeten een referendum organiseren om te kunnen beslissen over hun status in de toekomst. Daar roept de gevluchte Oekraïense president Viktor Janoekovitsj toe op.

Janoekovitsj richtte zich vanuit Rusland tot de Oekraïense burgers.

Bedriegers

In een verklaring aan het Russische persbureau Itar-tass liet hij weten: ‘Als president ben ik met al mijn gedachten bij jullie en dring ik er bij alle burgers op aan om niet toe te geven aan de bedriegers. Eis een referendum over de status van elke regio binnen Oekraïne’.

Janoekovitsj vindt dat  burgers in een volksraadpleging moeten kunnen bepalen of hun regio zich aansluit bij Rusland of deel van Oekraïne blijft.

Staatsgreep

De pro-Russische Janoekovitsj vluchtte in februari naar Rusland, na drie maanden van opstanden tegen zijn regering. Janoekovitsj erkent de nieuwe regering in Kiev niet en beschouwt zichzelf nog steeds als de president van het land.

Volgens Janoekovitsj is de nieuwe regering er gekomen via ‘een gewapende staatsgreep’. ‘De bedriegers hebben geen mandaat van vertrouwen van het Oekraïense volk en hebben niet het recht iedere Oekraïense burger zijn stemrecht te ontzeggen,’ vindt Janoekovitsj.

Stabiliteit

Op 25 mei staan vervroegde presidentsverkiezingen gepland, maar Janoekovitsj denkt dat alleen een referendum stabiliteit kan brengen in Oekraïne.

Eerder deze maand spraken de inwoners van het schiereiland de Krim zich uit in een referendum. Bijna 100 procent van de kiezers koos toen voor aansluiting bij Rusland. Oekraïne erkent, met steun van de internationale gemeenschap, deze volksraadpleging niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.