buitenland

Joelia Timosjenko wil nieuwe president Oekraïne worden

Door Tomasz Blom - 27 maart 2014

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko doet mee met de presidentsverkiezingen van het land op 25 mei. Timosjenko kwam eerder dit jaar vrij uit de gevangenis, nadat ze drie jaar vastzat wegens vermeend machtsmisbruik.

De 53-jarige politicus wil de hoeder van ‘de Oekraïense eenheid’ zijn en voorkomen dat de tweede Oekraïense revolutie weer zal leiden tot ‘wantrouwen, pessimisme en teleurstelling’, melden verschillende internationale persbureaus donderdag.

Premier

Timosjenko was in 2005 en van eind 2007 tot 2010 premier van Oekraïne. In 2010 deed ze al een poging president te worden, maar ze verloor uiteindelijk van Viktor Janoekovitsj.

Na zijn aantreden beschuldigde Janoekovitsj zijn voormalige tegenstander van ambtsmisbruik bij het uitonderhandelen van een gas-deal met de Russen in 2009. De oud-premier werd daarom in 2011 veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik. Volgens veel westerse landen waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

Na de val van Janoekovitsj in februari kwam Timosjenko weer vrij.

Derde plek

Een paar weken geleden bleek uit een peiling dat de populariteit van Timosjenko drastisch gedaald is. Met 8 procent van de stemmen, zou ze goed zijn voor een derde plek tijdens de aankomende presidentsverkiezingen. In dezelfde peiling kan Chocolade-magnaat Petro Porosjenko rekenen op 20 procent en boks-legende Vitali Klitsjko op 12 procent.

Timosjenko heeft een controversiële reputatie in de Oekraïense politiek. In het begin van deze week kwam ze nog in opspraak toen ze zei dat ze de Russische president Vladimir Poetin met een Kalasjnikov ‘door zijn kop’ zou willen schieten.

Voor sommige Oekraïners geldt Timosjenko als een icoon van de democratie, voor anderen is ze niets meer dan een manipulator met een schimmig verleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.