buitenland

John Kerry: Rusland zoekt excuus voor invasie op de Krim

Door Anna Vossers - 04 maart 2014

Rusland zoekt volgens de Verenigde Staten ‘duidelijk’ een voorwendsel om meer delen van Oekraïne binnen te vallen. Het is niet waar dat Russische burgers op de Krim in gevaar zijn.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd na overleg met de overgangsregering van Oekraïne in Kiev, meldt persbureau Reuters.

Isoleren

Kerry noemt het sturen van meer Russische troepen naar de Krim een ‘agressieve daad’. Hij roept de Russische president Vladimir Poetin op zijn troepen in de Krim terug te halen naar hun basissen.

‘Als dat niet gebeurt, hebben de Verenigde Staten en zijn bondgenoten geen andere keuze dan Rusland politiek, diplomatiek en economisch te isoleren,’ zei Kerry. Eerder had hij al laten weten dat de Verenigde Staten Oekraïne een noodpakket van 1 miljard dollar geven.

Obama

Vanuit Washington haalde ook president Barack Obama uit naar de regering in Moskou. Obama toonde evenmin begrip voor de stelling van Poetin dat hij het recht heeft militairen naar Oekraïne te sturen als dat nodig is om de belangen van Russen in dat land te beschermen.

‘Het lijkt erop dat president Poetin een heel ander team advocaten heeft, die de situatie op een heel andere manier interpreteren,’ zei Obama.

NAVO

Woensdag schuift een Russische delegatie aan bij overleg met de NAVO. Het overleg is officieel een buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad, een overlegorgaan dat sinds 2002 bestaat en waarin de 28 leden van de NAVO samenwerken met de Russen.

Poetin zegt niet uit te zijn op meer militair ingrijpen, maar sluit dit niet uit. Zijn leger heeft al strategische locaties op en om het schiereiland de Krim in Oekraïne ingenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.