buitenland

Krim-crisis: Amerika slaat uitnodiging gesprek met Poetin af

Door Tom Reijner - 11 maart 2014

Zolang Rusland niet serieus wil meewerken aan een diplomatieke oplossing voor Oekraïne, willen de Amerikanen geen ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een uitnodiging om te komen praten met Poetin afgeslagen

Dat zegt een woordvoerder van zijn ministerie.

Bewijzen

De minister wil eerst concrete bewijzen zien dat Rusland serieus wil onderhandelen over de toekomst van de Krim. De Russen moeten de ‘annexatie’ van het schiereiland stopzetten en de situatie bespreken in een ‘contactgroep’ bestaande uit Rusland, Oekraïne en andere landen, vinden de Amerikanen.

Ook moet er een ontmoeting komen tussen Rusland en de tijdelijke Oekraïense regering. Rusland erkent de nieuwe machthebbers niet. Volgens het Kremlin is in Kiev is een staatsgreep gepleegd.

Autonomie

De Oekraïense tijdelijke regering bood maandag een voorzichtige opening in het conflict. De regering zegt bereid te zijn om samen met de inwoners van de Krim en het oosten van het land te praten over meer autonomie.

‘We willen hun eisen bespreken, maar wel aan de onderhandelingstafel,’ verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa na overleg met onder anderen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland is op zondag.

Radarvliegtuigen

De NAVO besloot gisteren om radarvliegtuigen naar NAVO-lidstaten Polen en Roemenië te sturen. De AWACS moeten de situatie in Oekraïne voortdurend in de gaten houden. De verdragsorganisatie zegt dat de vliegtuigen alleen over lidstaten zullen vliegen.

Oekraïne is een partner van de NAVO, maar geen lid. Over mogelijk lidmaatschap werd tijdens het bewind van president Viktor Janoekovitsj wel gesproken, maar het overleg werd uiteindelijk door dezelfde president stopgezet.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.