buitenland

Krim kiest voor aansluiting Rusland: hoe gaat het nu verder?

Door Tom Reijner - 17 maart 2014

De Doema, het Russische parlement, neemt in ‘de zeer nabije toekomst’ wetgeving aan die de aansluiting van de Krim bij Rusland mogelijk maakt. De uitkomst van het referendum in de Krim zou duidelijk laten zien dat de inwoners hun toekomst alleen zien als onderdeel van Rusland.

Dat zegt de vicevoorzitter, Sergej Neverov, maandag.

Verzoek

Een delegatie van de Krim vliegt maandag naar Rusland om de Russische president Vladimir Poetin officieel om aansluiting bij Rusland te vragen. Hij heeft al gezegd aan het verzoek te voldoen.

Daarna gaat de Doema zich buigen over een verdrag tussen Rusland en de Krim. Die overeenkomst zou vervolgens moeten worden goedgekeurd door het Russische constitutionele hof en door de beide kamers van het parlement.

Onwettig

Met een opkomst van 82,7 procent heeft een overgrote meerderheid van 96.6 procent van de Krim-bevolking zondag tijdens het uitgeschreven referendum gekozen voor aansluiting bij Rusland.

Deze uitslag was al verwacht, omdat de meerderheid van de bevolking op de Krim (in totaal zo’n twee miljoen inwoners) van Russische afkomst is en zich vaak verbonden voelt met Rusland. De Krim-Tataren hadden al aangegeven de volksraadpleging te boycotten. Ook veel Oekraïens sprekende inwoners zijn thuisgebleven.

De Europese Unie en de Verenigde Staten vinden het referendum onwettig. Zij erkennen de uitslag daarom niet. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie spreken later vandaag over meer sancties tegen Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.