buitenland

Lavrov: Rusland heeft geen plannen Oekraïne binnen te vallen

Door Servaas van der Laan - 14 maart 2014

Rusland is niet van plan om Oekraïne binnen te vallen. Wel zal het de uitkomst van het referendum op de Krim ‘respecteren’.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Londen.

Meningsverschil

Lavrov sprak in de Britse hoofdstad met zijn Amerikaanse collega John Kerry over het conflict. De twee kwamen er niet uit. ‘Rusland en de Verenigde Staten hebben geen ‘gemeenschappelijke visie’ over Oekraïne zei Lavrov.

Volgens de Amerikanen gaat het referendum op de Krim in tegen internationale verdragen die de immuniteit van Oekraïne waarborgen. Rusland vindt echter dat er naar de Russische meerderheid op de Krim moet worden geluisterd.

Russische troepen

Ook verschillen de landen van mening over de inzet van Russische troepen op het schiereiland. De Verenigde Staten wil dat alleen de Oekraïense agenten en soldaten de veiligheid in het land waarborgen, maar volgens de Russen kunnen zij dat niet.

Rusland vindt dat het land het recht heeft om voor de etnische Russen in Oekraïne op te komen. Minister Kerry zei dat als Rusland ‘de koers niet wijzigt’ en doorgaat met het verstevigen van de troepen in de Oekraïne, er ‘consequenties’ zullen volgen.

Na referendum beslissing

Kerry zei dat hij tijdens het zes uur durende ‘constructieve’ gesprek met Lavrov vele ideeën heeft gepresenteerd waarin de soevereiniteit van Oekraïne wordt gewaarborgd en tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de Russische belangen.

Maar president Vladimir Poetin wil geen beslissingen nemen tot het referendum van zondag. Kerry zei het resultaat van dat referendum, samen met de internationale gemeenschap, niet te accepteren. En als de spanningen door Russisch handelen intussen toenemen, zal de internationale gemeenschap ‘ingrijpen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.