buitenland

Legerleider Al-Sisi hint duidelijk op presidentschap Egypte

Door Anna Vossers - 04 maart 2014

De legerchef van Egypte, veldmaarschalk Abdel Fattah Al-Sisi, heeft dinsdag duidelijk gehint dat hij de president van Egypte wil worden. Hij zei dat hij de wens ‘van de meerderheid’ niet kan negeren.

Dat meldt bbc.com. Al-Sisi, die een grote kans maakt president te worden na de verkiezingen van april, zei journalisten dinsdag dat ‘officiële procedures’ voor zijn kandidaatschap de komende dagen in gang worden gezet.

Zijn opmerking is de duidelijkste hint die hij tot nog toe heeft gegeven. Eerder kreeg hij al toestemming van het leger om zich verkiesbaar te stellen.

Carrière in het leger

Al-Sisi is een 59-jarige militair, die sinds hij in 1977 afstudeerde op de Militaire Academie in Egypte steeds hoger opklom in het Egyptische leger. Hij leidde afgelopen zomer het afzetten van toenmalig president Mohammed Morsi.

Hij is op dit moment minister van Defensie in de Egyptische overgangsregering. Volgens de krant Al-Tahrir zou hij stevige banden hebben met zowel Amerikaanse diplomaten als met het leger van de Verenigde Staten.

Gesteund, maar niet onomstreden

Al-Sisi heeft de steun van oud-president Hosni Mubarak en van een groot deel van de Egyptische bevolking, dat hoopt dat hij het land uit de chaos kan leiden, waarin het sinds het einde van Mubarak’s regime in 2011 is verzand.

Hij is niet onomstreden. Hij wordt beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de doden van honderden aanhangers van de Moslimbroederschap in augustus vorig jaar, toen het leger twee protestkampen van Morsi-sympathisanten bestormde in Caïro.

Als de legerleider president van Egypte wordt, dan is het de zesde keer dat een hoge officier Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep in 1952. Het land kende sindsdien één burgerpresident, Moslimbroeder Mohammed Morsi.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.