buitenland

Letse SS-veteranen marcheren door Riga, minister loopt mee

Door Tom Reijner - 16 maart 2014

Met een omstreden mars door de Letse hoofdstad Riga hebben SS-oorlogsveteranen uit dat land zondag hun gevallen kameraden in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Enkele honderden personen eerden en herdachten de Letse Waffen SS, die meevocht aan de zijde van de nazi’s.

Ook de Letse minister van Milieu Einars Cilinskis deed mee aan de parade Premier Laimdota Straujuma liet vrijdag weten dat de bewindsman wordt ontslagen als hij deel zou nemen aan de mars.

Tegendemonstratie

Maar de minister, die lid is van de rechtse Nationale Alliantie, sloeg deze waarschuwing in de wind. Tegen verslaggevers zei hij al jaren deel te nemen aan de optocht. Cilinskis zei met zijn deelname de Letse soevereiniteit te willen eren.

Bij de parade werd een overigens ook een tegendemonstratie gehouden door betogers die met protestborden hun onvrede uitten over de herdenking van oorlogsmisdadigers.

Nazi’s

De veteranen staan stil bij de ongeveer 50.000 kameraden die in de strijd tegen de Sovjets omkwamen. Bij elkaar vochten 140.000 Letten aan de kant van de nazi’s. De Baltische staat werd in 1940 door de Sovjet-Unie bezet. De Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941 betekende voor velen de bevrijding van de Sovjets.

Maar het Rode Leger verdreef de Duitsers uit Oost-Europa, waardoor Letland opnieuw in handen kwam van de Sovjet-Unie. Die situatie duurde tot 1991. Intussen is het land lid van de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.