buitenland

Man met gestolen paspoort vermiste Boeing was Iraanse asielzoeker

Door Shari Deira - 11 maart 2014

Een van de passagiers met een gestolen paspoort aan boord van de verdwenen Boeing 777 is een negentienjarige asielzoeker uit Iran. De man probeerde naar Duitsland te komen.

De moeder van de jongeman heeft zelf gebeld met de Maleisische politie, werd dinsdag bekendgemaakt. Zij woont in Duitsland en verwachtte dat haar zoon zou aankomen in Frankfurt.

Paspoort

De man reisde op het paspoort van de dertigjarige Christian Kozel uit Oostenrijk. Veel asielzoekers reizen via Azië met illegale reisdocumenten naar het Westen.

Politiechef Tan Sri Khalid Tan Sri zegt dat hij er niet van uitgaat dat de man die reisde met een gestolen paspoort, lid was van een terroristische organisatie. De identiteit van de tweede man die reisde met een paspoort dat niet van hem was, is nog niet achterhaald.

Maandag legde de voorzitter van de Maleisische Rijksluchtvaartdienst Azharuddin Abdul Rahman op nogal omslachtige wijze uit dat de man een donkere huidskleur had. Hij zei dat de man het uiterlijk had van de Italiaanse voetballer Mario Balotelli. De man zou onderweg zijn naar Denemarken.

Zoektocht

Intussen gaat de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines onverminderd door. China heeft tien satellieten ingezet bij de zoektocht.

De satellieten worden gebruikt voor het zoeken naar het toestel, maar ook voor het registreren van de weersomstandigheden en de communicatie tijdens de zoekoperaties. Tientallen schepen en vliegtuigen van tien landen zijn op zoek naar het vliegtuig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.