buitenland

Man schiet zijn moeder dood in rechtbank Istanbul

Door Shari Deira - 11 maart 2014

Een man in de Turkse stad Istanbul heeft zijn moeder in een rechtbank doodgeschoten. Ook een politieagent die de vrouw begeleidde, is door een schot om het leven gekomen.

De vrouw was in de rechtszaal omdat zij wilde scheiden van haar man, meldt de Turkse krant Hürriyet.

Ze wilde scheiden omdat de vader van de schutter gewelddadig zou zijn en haar mishandelde. Haar twintigjarige zoon was het daar niet mee eens en schoot de vrouw dood. De politieagent overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De schutter werd overmeesterd en is aangehouden.

Geweld

Huiselijk geweld is een groot probleem in Turkije. Diverse organisaties grepen internationale vrouwendag, zaterdag 8 maart, aan om opnieuw aandacht te vragen voor het probleem. Volgens de organisaties doet de Turkse overheid te weinig om vrouwen te beschermen.

In 2012 nam het Turkse parlement een wet aan die vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld beter zou moeten beschermen. Vrouwen zouden makkelijker politiebescherming moeten krijgen.

Hoewel de wet werd gepresenteerd als ‘cadeau’ voor vrouwen, zijn vrouwenorganisaties teleurgesteld. In 2013 zouden 61 vrouwen om het leven zijn gebracht door hun echtgenoot, zegt de Turkse politie maar volgens andere tellingen ligt dat cijfer een stuk hoger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.