buitenland

Merkel belt met Obama: Poetin leeft in andere wereld

Door Servaas van der Laan - 03 maart 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn grip op de werkelijkheid verloren en leeft in een andere wereld. Dat zou althans de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd hebben tijdens het telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama.

Dat melden bronnen in het Witte Huis aan The New York Times.

Andere wereld

Merkel sprak zondag eerst met Poetin en daarna met Obama. ‘Volgens mij heeft Poetin zijn grip op de werkelijkheid nu echt verloren,’ zou Merkel de Amerikaanse president hebben toegefluisterd. ‘Volgens mij leeft die in een andere wereld.’

Westerse leiders kijken met grote bezorgdheid naar de situatie in Oekraïne. Vooral de situatie op de Krim, dat door steeds meer Russische troepen wordt bezet, wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Russisch perspectief

Poetin vraagt westerse leiders om de situatie nu ook eens vanuit Russisch perspectief te bekijken. Op de Krim wonen veel etnische Russen die niet worden beschermd onder het regime dat in Kiev op illegale wijze de macht heeft gegrepen.

Maar de woorden van Poetin blijken op weinig instemming te kunnen rekenen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kreeg wereldwijd de lachers op zijn hand door Poetin te beschuldigen van ‘negentiende eeuws landjepik in de eenentwintigste eeuw’. Politiek commentatoren vragen zich nu af of Kerry de Amerikaanse invasies in Irak en Afghanistan nu alweer is vergeten.

Goed tegen slecht

Ook de Europese Unie ziet voorlopig de Russen als ‘de slechten’ en de Oekraïense nieuwe machthebbers als ‘de goeden’.

Brussel beraadt zich op een speciale top van Europese leiders over de crisis in Oekraïne. De top zou al plaats moeten hebben vóór de al ingeplande EU-top van 20 en 21 maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.