buitenland

Merkel boycot G8 in Sotsji als referendum de Krim doorgaat

Door Servaas van der Laan - 09 maart 2014

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal niet naar de G8-top in het Russische Sotsji afreizen als de regering op de Krim vasthoudt aan het referendum over de toekomst van het pro-Russische gebied. Volgens Merkel is een referendum in strijd met de Oekraïense grondwet.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Referendum

Op 16 maart moeten inwoners op de Krim per referendum laten weten of zij in de toekomst onder Russisch bestuur willen vallen.

Volgens het pro-Russische bewind op de Krim is een Russische annexatie ‘juridisch gecompliceerd’ maar moet die nog in maart te realiseren zijn. Gezien het grote aantal oorspronkelijke Russen op de Krim, zal een meerderheid voor een Russische overname stemmen.

Tegen annexatie

Op Rusland na zijn de andere zeven leden van de G8 tegen een Russische annexatie van de Krim. De Amerikaanse president Barack Obama belde zaterdag met Merkel over de situatie op het Russische schiereiland.

Obama is fel tegen een referendum omdat het tegen internationale regelgeving zou zijn. Merkel, die zich als ‘onderhandelaar’ tussen Poetin en het westen profileert, kiest nu openlijk voor het standpunt van Obama.

Intussen nemen de Russen steeds meer grenswachten op de Krim over van Oekraïne. Volgens de Oekraïners hebben de Russen nu elf van de 30 grensposten in handen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.