buitenland

Merkel: Rusland gedraagt zich niet als goede buur Oekraïne

Door Tom Reijner - 13 maart 2014

Rusland maakt misbruik van de politieke onrust in Oekraïne na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj. De Russen brengen met hun opstelling in het conflict rond de Krim de ‘internationale stabiliteit’ in gevaar.

Het land gedraagt zich niet als goede buur van Oekraïne, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag.

‘In tijden van grote onduidelijkheid in Oekraïne toonde Rusland zich niet als stabiele partner van het historisch, cultureel en economisch nauw verbonden buurland, maar buitte het die zwakte juist uit,’ volgens de bondskanselier tijdens een verklaring in de Bondsdag, het Duitse parlement.

Oplossing

Merkel maakte van de gelegenheid gebruik om Rusland te waarschuwen voor (toekomstige) militaire acties. Het land moet onderhandelen over een diplomatieke oplossing voor de crisis, vindt zij. Als Rusland dat niet doet, volgen er mogelijk nieuwe sancties.

De bondskanselier had ook geen goed woord over voor het referendum op het schiereiland de Krim, dat zij ‘onrechtmatig’ vindt: de regio hoort bij Oekraïne. Eerder gaf Merkel al aan dat zij de G8-top in het Russische Sotsji zal boycotten als de Krim-regering vasthoudt aan het referendum over aansluiting bij Rusland.

De volksraadpleging is zondag. Vermoedelijk zal deze aanzienlijke steun krijgen van de bevolking, aangezien een meerderheid van Russische afkomst is.

Uitweg

De Duitse regering heeft de afgelopen weken, samen met de Amerikanen, verwoede pogingen gedaan om de crisis op te lossen. Zo zouden zij de Russische president Vladimir Poetin een ‘uitweg’ uit de crisis willen bieden.

Merkel sprak ook zelf met de Russische leider. ‘Volgens mij heeft Poetin zijn grip op de werkelijkheid nu echt verloren,’ zou Merkel de Amerikaanse president Barack Obama hebben toegefluisterd. ‘Volgens mij leeft die in een andere wereld.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.