buitenland

Minister herhaalt: Oekraïne weigert de Krim op te geven

Door Anna Vossers - 08 maart 2014

Oekraïne heeft zaterdag nog eens benadrukt dat het niet van plan is het schiereiland de Krim op te geven. De Oekraïense interim-minister van Buitenlandse Zaken Andrei Desjchitsia zegt dat de Krim ‘Oekraïens gebied is en blijft’.

Oekraïne geeft volgens Desjchitsia de Krim ‘aan niemand’ op. De tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken is wel voor een vreedzame oplossing en zal alles doen om het conflict te beëindigen.

Bezetting

Ruim een week geleden bezetten Russische troepen strategische plekken in de Krim. Inmiddels zijn naar schatting tussen 20.000 en 30.000 Russische militairen naar het schiereiland in de Zwarte Zee gestuurd, waar voorheen ongeveer 11.000 soldaten uit Rusland waren gelegerd.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de vliegvelden en grensposten bezet door ‘lokale zelfverdedigingstroepen’, maar de facto gaat het om een bezetting door Rusland.

Referendum

Het conflict rond de Krim liep donderdag op, toen het parlement van de Krim besloot zich per decreet aan te sluiten bij Rusland. Op 16 maart wordt deze keuze in een referendum voorgelegd aan de veelal Russische bevolking van de Krim.
Westerse regeringsleiders zoals Barack Obama, Angela Merkel maar ook premier Mark Rutte, keuren deze plotselinge volksraadpleging af. Rusland neemt de uitslag wel serieus. Het Russische parlement steunt de stemming en zegt dat de Krim welkom is om zich aan te sluiten bij Rusland.

Boemerang

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben sancties tegen Rusland aangekondigd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat deze niet onbeantwoord en dreigt met vergelding.

Rusland waarschuwt de Verenigde Staten voor ‘overhaaste’ acties. In een telefoongesprek van een uur heeft de Russische minister Sergej Lavrov vrijdag tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry gezegd dat de sancties ‘als een boemerang’ zullen terugkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.