buitenland

Minister Ploumen: Turkije moet Twitter-verbod herroepen

Door Tomasz Blom - 25 maart 2014

Minister van voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is bezorgd over het Twitter-verbod in Turkije. De minister vindt zo’n blokkade niet bij een kandidaat-lid van de Europese Unie (EU) passen.

Dat zei Ploumen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op vragen van Kamerlid Mark Verheijen (VVD).

 

Vorige week donderdagnacht liet de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de sociale berichtendienst via de rechter blokkeren.

Democratie

Volgens Ploumen zijn ‘sociale media niet meer weg te denken uit welke democratie dan ook.’ Ze benadrukte dat zo’n blokkade helemaal ondenkbaar is in een kandidaat-lidstaat van de EU.

Ploumen raadt Turkije aan het verbod te heroverwegen ‘in het belang van de vrijheid van meningsuiting en een sterke, robuuste rechtsstaat’.

De officiële onderhandeling over de Turkse toetreding tot de EU begonnen in 2005 en verlopen sindsdien erg stroef.

Kritiek

Kort na de Twitter-afsluiting, bleek dat Turkse twitteraars de blokkade massaal omzeilden door iets aan hun computerinstellingen te veranderen.

De blokkade stuitte desondanks op veel kritiek. Onder meer Eurocommissaris Neelie Croes (Digitale Agenda) noemde het verbod ‘ongegrond, zinloos en laf’.

De Turkse president Abdulla Gül doorbrak net als veel van zijn landgenoten de blokkering en meldde op Twitter dat ‘het afsluiten van sociale media platforms niet geaccepteerd kan worden’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.