buitenland

Mogelijk wrakstuk vermiste Boeing op Chinese satellietbeelden

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

China heeft een mogelijke wrakstuk van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines gezien op satellietbeelden. Het stuk drijft op de Indische Oceaan, ongeveer 120 kilometer van de plek waar eerder objecten zijn waargenomen.

Dat zei de Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Tun Hussein, zaterdag op een persconferentie in Kuala Lumpur.

Indische Oceaan

Het gaat om een object van circa 22 bij 13 meter dat drijft op de zuidelijke Indische Oceaan. Het stuk drijft ongeveer 120 kilometer van de plek waar eerder brokstukken werden vermoed op basis van satellietbeelden.

Het zoekgebied ligt circa 2.500 kilometer van de Australische haven Perth verwijderd. Die zoektocht heeft tot op heden niets opgeleverd.

Naar het zuiden

De kans wordt steeds groter dat het vliegtuig inderdaad in de zuidelijke richting over de Indische Oceaan moet zijn gevlogen. India, China, Laos, Myanmar, Kirgizië en Kazachstan hebben bekendgemaakt geen spoor van het vliegtuig op de radar te hebben gezien.

Ook wanneer de transponder is uitgezet, moeten militaire radars in staat zijn om vliegtuigen waar te nemen. Dit maakt de theorie dat de Boeing over land is gevlogen steeds onwaarschijnlijker.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar bij het Maleisische schiereiland Malakka en is sindsdien spoorloos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.