buitenland

Mogelijke wrakstukken Boeing 777 gezien in zoekgebied

Door Anna Vossers - 20 maart 2014

De Australische marine heeft op satellietbeelden van het zoekgebied in de zuidelijke Indische Oceaan mogelijk de wrakstukken van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines gezien. Premier Tony Abbott heeft donderdag gezegd dat er meerdere boten en vliegtuigen op weg zijn naar het gebied.

Volgens de Australische autoriteiten gaat het om twee brokstukken die zich op 2.500 kilometer ten zuidwesten van de kuststad Perth bevinden. Het grootste stuk is 24 meter lang.

Moeilijk vindbaar

Abbott heeft zijn Maleisische collega Najib Tun Razak op de hoogte gebracht van de mogelijke vondst. Hij hield een slag om de arm: zolang vliegtuigen en schepen de satellietbeelden niet kunnen bevestigen, is het nog te vroeg om te juichen. ‘Het vinden van deze objecten zal uiterst moeilijk zijn en het is goed mogelijk dat ze niet van de vermiste Boeing afkomstig zijn.’

Het gedeelte van de Indische Oceaan waar de brokstukken zouden kunnen liggen, is erg afgelegen. Er komen zelden schepen. Vliegtuigen die vanaf het Australische vaste land die richting op gaan, moeten na enkele uren alweer omkeren om genoeg brandstof over te houden voor de terugweg.

Nog afwachten

Australië heeft gevraagd of tot die tijd ook commerciële satellieten in het gebied de brokstukken kunnen zoeken.

Er zijn al meerdere keren berichten naar buiten gekomen over een mogelijke vondst. Omdat die steeds niet bleken te kloppen, hebben de Maleisische autoriteiten besloten vooralsnog geen familieleden van inzittenden van vlucht MH370 naar Australië te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.