buitenland

‘NAVO gebruikt Koude Oorlogsstandaarden voor Rusland’

Door Anna Vossers - 05 maart 2014

De Russische ambassadeur heeft gezegd dat de NAVO ‘Koude Oorlogsstandaarden’ gebruikt voor Rusland. NAVO-functionarissen praten niet meer met hun Russische tegenhangers en alle samenwerking, bijvoorbeeld rondom het afvoeren van chemische wapens uit Syrië, wordt stopgezet.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag gezegd dat de NAVO vanwege de crisis op de Krim de samenwerking met Rusland volledig gaat herzien en tegelijkertijd de banden met Oekraïne gaat versterken. De NAVO kwam bijeen, omdat het Russische leger het Oekraïense schiereiland de Krim is binnengevallen.

‘De bijeenkomst heeft bewezen dat de NAVO nog steeds een beleid van dubbele standaarden hanteert,’ heeft de Russische ambassadeur Aleksandr Groesjko laten weten.

Ministers Buitenlandse Zaken

Naast het NAVO-overleg was het woensdag de bedoeling van ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat hun ambtgenoten uit Oekraïne en Rusland met elkaar zouden spreken in Parijs. Het had het eerste directe overleg tussen de beide ministers moeten worden.

Diplomaten hebben laten weten dat het niet gelukt is de heren samen om tafel te krijgen.

Verenigde Naties

Een poging van de Nederlandse VN-gezant Robert Serry om te bemiddelen op de Krim is woensdag eveneens gestrand. Nadat Serry in de stad Simferopol een marinebasis had bezocht, werd hij bedreigd door gewapende mannen in uniform die hem te kennen gaven dat hij zo snel mogelijk weg moest gaan.

Serry, die voor donderdag nog gesprekken had gepland op de Krim, heeft zijn missie afgebroken om de situatie te de-escaleren. Hij is volgens zijn tolk op een vliegtuig naar Istanbul gestapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.