buitenland

NAVO: heel veel Russische troepen paraat bij grens Oekraïne

Door Tom Reijner - 23 maart 2014

Rusland heeft een enorme troepenmacht klaarstaan aan de oostelijke grens van Oekraïne. Dat zou een mogelijke bedreiging kunnen zijn voor het ministaatje Transnistrië, dat zich begin jaren negentig afscheidde van Moldavië.

‘Rusland heeft heel, heel erg veel troepen klaar staan aan de oostelijke Oekraïense grens en ze zijn erg, erg paraat,’ zegt de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Philip Breedlove, die tevens de NAVO dient.

De generaal beklaagde zich over de houding van de Russische regering: die ‘gedraagt zich meer als een vijand dan als een partner’.

Ministaatje

Hij maakt zich ook zorgen over een mogelijke dreiging voor Transnistrië, een ministaatje dat niet aan de oostelijke grens, maar aan de westelijke zijde van Oekraïne is gelegen. Volgens de generaal staan er desalniettemin ‘genoeg Russische troepen klaar om naar Transnistrië te gaan als daartoe besloten wordt’.

Maar de vraag is of de inwoners van het ministaatje een inval als een groot bezwaar zouden zien. Transnistrië, ingeklemd tussen Moldavië en Oekraïne, heeft zo’n zevenhonderdduizend inwoners, waarvan een minderheid van Russische afkomst is.

Veel inwoners zijn de Russen maar wat dankbaar, omdat het in een korte onafhankelijkheidsoorlog in 1990 steun kreeg van Russische troepen. Die zijn sindsdien in het gebied gebleven.

Annexatie

De aansluiting van de Krim bij Rusland kreeg zondag feitelijke erkenning van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, maar niet van harte. Loekasjenko zegt dat hij formeel de annexatie van het schiereiland door Rusland niet steunt, maar dat hij het als een ‘voldongen feit’ ziet.

De Wit-Russische president, die zijn land al bijna twintig jaar regeert, benadrukte nog eens dat hij de politiek van het Kremlim wil blijven steunen. Tot dusver is internationale erkenning van de ‘Russische’ Krim uitgebleven.

Met name het Westen is erg verbolgen over de inname en stelt voortdurend nieuwe sancties in tegen Rusland. Dat is tegen het zere been van de Russen: de sancties van bijvoorbeeld Europese Unie richting Rusland tonen aan dat de Unie ‘buiten de werkelijkheid‘ staat. Rusland beraadt zich op een ‘passende reactie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.