buitenland

Nederlandse jongeren strijden ook buiten Syrië voor jihad

Door Tomasz Blom - 05 maart 2014

Het was al bekend dat er zeker honderd Nederlandse jihadisten actief zijn in Syrië, maar naar nu blijkt zijn er ook jongeren die vechten in Egypte, Jemen, Somalië en het Afghaans-Pakistaanse grensgebied.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van informatie van de AIVD.

Al-Qa’ida

Plasterk meldt in zijn brief dat Nederlandse jongeren inmiddels ook in andere regio’s aan de jihad deelnemen. Zij doen hierbij ‘kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen’. De minister schrijft niet over hoeveel jongeren het precies zou gaan.

Wel waarschuwt hij dat deze jihadisten in het vizier kunnen komen van grote terroristische organisaties zoals Al-Qa’ida of het Somalische Al-Shabaab. Deze groeperingen zouden Westerse jongeren trainen zodat ze naar ‘Europa kunnen worden (terug)gestuurd om een aanslag te plegen’.

Individuen

Hiernaast benadrukt Plasterk de dreiging die uitgaat van individuen die niet aan een bepaalde groep zijn gelieerd.

‘Geradicaliseerde moslims (soms bekeerlingen) kunnen, geïnspireerd door jihadistische propaganda die ruimschoots beschikbaar is via het internet, zelfstandig overgaan tot het plegen van aanslagen’, zegt de minister. Als voorbeelden noemt Plasterk de recente aanslagen in London en Boston.

In Syrië stierven de afgelopen jaren zeker tien Nederlandse jihadstrijders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.