buitenland

Netanyahu: vredesoverleg met Palestijnen duurt nog zeker een jaar

Door Servaas van der Laan - 09 maart 2014

Het duurt nog minstens een jaar totdat er ook maar enig vredesakkoord kan worden getekend tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijft sceptisch over het door de Verengde Staten gelanceerd vredesplan.

Dat blijkt uit een radio-interview met Netanyahu dat zondag werd uitgezonden door Israel Radio, meldt persbureau Reuters.

Amerikaans plan

Volgens Netanyahu is het door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry opgestelde vredesplan ‘een Amerikaans document met Amerikaanse posities’.

‘Ik denk dat (het plan) een mogelijke weg is naar verdere onderhandelingen. Maar deze onderhandelingen duren nog zeker een jaar en ik kan niet zeggen dat de Palestijnen dit plan zullen accepteren. Ik zelf heb het ook nog niet eens gezien,’ zei Netanyahu.

Impasse

Hoe de Palestijnen erover denken, wordt 17 maart duidelijk. Dan zal de Palestijnse president Mahmoud Abbas met de Amerikaanse president Barack Obama overleggen over het vredesplan.

De onderhandelingen begonnen vorig jaar juli en zouden in april tot een overeenkomst moeten leiden. Maar Abbas weigert Israël als een Joodse staat te erkennen, terwijl Israël weinig voelt voor een Palestijnse staat met grenzen van voor de Zesdaagse oorlog in 1967. Door deze impasse lijkt een tweestatenoplossing nog altijd geen realistisch scenario te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.